Inspiracje kulinarne
Bawette po Tajsku
Składniki:
- 1 kg bawette - Uczta Qulinarna
- 50g marynowanego imbiru
- 20g wasabi
- 2 szklanki ryżu jaśminowego
- 3 szklanki wywaru warzywnego
- 2 szalotki
- 1 kłącze trawy cytrynowej
- 2-3 liście limonki
- przyprawy: sól, pieprz
- sos sojowy jasny
- masło klarowane lub olej roślinny 2-3 łyżki
- kilka gałązek koperku
Przygotowania mięsa:
Mięso osuszamy ręcznikiem papierowym, oprószamy solą i pieprzem, a następnie obsmażamy na rozgrzanym maśle klarowanym lub oleju roślinnym na złoty kolor z każdej strony. Obsmażone mięso pieczemy w temperaturze 60oC przez około 45 minut do godziny. Bawette doskonale smakuje na gorąco, jak i na zimno. Jest to bardzo delikatne mięso, które należy kroić w cieniutkie plasterki w poprzek włókien. Walory smakowe mięsa doskonale podkreśli odrobina sosu sojowego z dodatkiem wasabi, w którym zanurzamy plasterki bawette bezpośrednio przed zjedzeniem.
Przygotowanie ryżu:
Trawę cytrynową, liście limonki oraz szalotkę kroimy bardzo drobno. Do lekko nagrzanego rondla wlewamy niewielką ilość oleju roślinnego. Przygotowane składniki podsmażamy na małym ogniu aż zmiękną. Do całości dosypujemy ryż jaśminowy, smażymy około 2 minut mieszając drewnianą łyżką. Całość zalewamy bulionem warzywnym, gotujemy ryż (ok. 15-20 minut) na sypko. Tak przygotowany ryż mieszamy ze świeżo posiekanym koperkiem. Smacznego!